Bewindvoering: wat is dat precies?

Soms kom je er financieel even niet meer uit. De schulden stapelen zich op, waardoor je al snel het overzicht kwijtraakt. Misschien durf je zelfs je post niet meer open te maken, bang voor de zoveelste vordering. Loop je vast? Dan kun je terugvallen op een bewindvoerder. Deze neemt je financiële stress weg en werkt samen met jou aan een blijvende oplossing.

Wat is bewindvoering?

Als je serieuze geldproblemen hebt, lukt het vaak niet meer om je eigen geldzaken te regelen. In dat geval kun je bewindvoering aanvragen. De rechter benoemt een bewindvoerder die je helpt om je financiën weer op orde te krijgen. Dit kan een vriend, familielid of een professionele bewindvoerder zijn.

Wat doet een bewindvoerder? 

Als jij onder bewind staat, heeft een bewindvoerder (volledig of deels) zeggenschap over jouw geldzaken. De rechter controleert periodiek of de bewindvoering op de juiste manier gebeurt.

Jouw geldzaken weer op orde
Het doel van een bewindvoerder is om jouw financiën weer op orde te krijgen. Benieuwd wat Des Bewindvoering voor je kan betekenen? Des Bewindvoering helpt bij:

  • Bescherming tegen de buitenwereld (en soms tegen jezelf)
  • Behartigen van jouw belangen
  • Het zorgen voor een financiële stabiele situatie
  • Het zorgen voor een schuldenvrije toekomst
  • De weg naar financiële zelfstandigheid

Wat mag een bewindvoerder wel en niet? 

Een bewindvoerder beheert namens jou je administratie en financiën. Maar wat doet een bewindvoerder nu wel en niet? We beginnen met de dingen die een bewindvoerder (onder andere) wel voor je doet:

  • Een budgetplan voor maandelijkse inkomsten en uitgaven opstellen. 
  • Bij de rechter toestemming vragen voor grote uitgaven, zoals de aankoop van een auto of woning, het aangaan van een lening of het verdelen van een nalatenschap.
  • Je vermelden in het CCBR (Centraal curatele- en bewindsregister),  zodat bedrijven alleen na goedkeuring een contract (zoals een abonnement) met je aangaan.
  • Het bewind vermelden in het handelsregister (als je een bedrijf hebt) of in het kadaster (als je een woning of stuk land hebt).
  • Je dagelijkse post behandelen en contact met de instanties onderhouden.
  • Namens jou de verkoop van onroerend goed of aandelen regelen. 

Een bewindvoerder is niet betrokken bij de volgende zaken: 

  • Namens jou een identiteitsbewijs aanvragen.
  • Een woonruimte voor je zoeken.
  • Een baan voor je zoeken.

Mag een bewindvoerder leefgeld inhouden? 

Een van de taken van een bewindvoerder is het opstellen van een budgetplan. Het leefgeld is daar een onderdeel van. Als je onder bewind staat, is dit het bedrag dat je wekelijks op je leefgeldrekening gestort krijgt. 

Mag een bewindvoerder leefgeld inhouden? Ja, een bewindvoerder mag inderdaad leefgeld inhouden. Dit zal alleen gebeuren als je na een lange tijd niet meer reageert of als er geen geld is. Om het budget in dat geval weer sluitend te maken, kan de bewindvoerder het leefgeld verlagen. 

Bewindvoering aanvragen? Dat doe je zo.

Wil jij de eerste stap naar een stabiele financiële situatie zetten? Onze bewindvoerders helpen je graag op weg naar een schuldenvrije toekomst. Voordat we onze hulpverlening starten, gaan we met je in gesprek. Bij Des Bewindvoering ziet het traject er als volgt uit: 

  1. Wij komen naar je toe voor een intakegesprek.
  2. Vervolgens dienen wij het aanvraagformulier in bij de kantonrechter.
  3. Is de beschikking binnen? Dan kunnen we aan de slag.
  4. Wij vragen een beheerrekening en een leefgeldrekening aan.
  5. Je stuurt ons (per post of per mail) jouw volledige administratie.
  6. Wij zorgen ervoor dat jouw financiële post op ons adres binnenkomt.
  7. Wij creëren een goed overzicht van jouw financiële situatie.
  8. Alles geregeld? Dan blijven we je begeleiden tot je financieel stabiel bent.

Is de knop om en wil jij binnenkort met ons aan de slag? Vraag gerust een kennismakingsgesprek aan. Een van onze bewindvoerders helpt je graag verder.

Vraag een gesprek aan
Verlang je naar een stabiele financiële situatie?

Bel of mail ons gerust. Onze bewindvoerders staan voor je klaar.