Kun je bewindvoerder worden voor familie?

Als een familielid financieel vastloopt, zijn er verschillende opties. Zo kun je een professionele bewindvoerder inschakelen of zelf bewindvoerder van de familie worden. In dat geval regel jij de bankzaken en voer je de betalingen uit. Ben je benieuwd of familiebewindvoering voor jouw familie de beste optie is? Wij zetten de afwegingen voor je onder elkaar.  

Wat komt er allemaal kijken bij familiebewindvoering?

Als het aankomt op familiebewindvoering is geen situatie hetzelfde. Toch ben je als familiebewindvoerder in alle gevallen verantwoordelijk voor een goed financieel beleid. Je zorgt dat de vaste lasten betaald worden en treft waar nodig regelingen voor schulden. Daarnaast leg je elk jaar verantwoording af aan de Rechtbank. 

Om bewindvoerder van een familielid te worden, moet je een verzoekschrift indienen bij de Rechtbank. Om te bepalen of bewindvoering noodzakelijk is, stelt de rechter jou en het familielid een aantal vragen tijdens een zitting. Is familiebewind de beste optie? Dan ontvang je een beschikking met de datum waarop het bewind ingaat. 

Wat zijn de voordelen van familiebewindvoering?

Als er geen sprake is van hoge schulden, achterstanden of andere complexe situaties is familiebewindvoering een prettige optie. Zolang je de financiën goed overzichtelijk houdt, bijvoorbeeld door middel van automatische incasso's, heb je er weinig omkijken naar. Ook als een familielid goed is in het aanvragen van toeslagen of de belastingaangifte wordt er vaak voor familiebewind gekozen. 

Wat zijn de nadelen van familiebewindvoering?

Als bewindvoerder van een familielid komt er veel op je af. Zeker in het geval van flinke schulden en achterstanden kun je al snel het overzicht kwijt zijn. Om de financiële situatie stabiel te houden, moet je je verdiepen in uitkeringen, belastingen, subsidies en toeslagen. Dat kan een behoorlijke uitdaging zijn. Misschien laat je dit daarom liever over aan een professionele bewindvoerder

Daarnaast zorgt familiebewind voor een andere verhouding tussen jou en het familielid. Dat kan uitlopen op conflicten, bijvoorbeeld als het familielid meer leefgeld wilt maar dit niet beschikbaar is. Vooral als je een goede band met het familid hebt, is het niet makkelijk om voet bij stuk te houden. Wat zou jij doen?

Schakel Des Bewindvoering in voor jouw familie

Neem je liever geen risico's en wil je dat alle financiële zaken van jouw familielid goed geregeld zijn? Schakel een professionele bewindvoerder van Des Bewindvoering in. Wij vertellen je niet alleen waar het op staat, maar handelen ook zo strak en transparant mogelijk. Zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is. Komt jouw familielid er niet meer uit? Des Bewindvoering krijgt de financiën weer op orde.

Vraag een gesprek aan
Verlang je naar een stabiele financiële situatie?

Bel of mail ons gerust. Onze bewindvoerders staan voor je klaar.