Hoe ziet bewindvoering bij dementie eruit?

Als je naaste dementie heeft, is het namelijk belangrijk om op tijd de geldzaken te regelen. In dat geval weet je namelijk zeker dat je naaste zelf de belangrijke beslissingen neemt. Wat komt er allemaal kijken bij bewindvoering voor iemand met dementie? En wat moeten jullie samen regelen? Des Bewindvoering zet de feiten voor je onder elkaar. 

Dit moet je regelen voor bewindvoering bij dementie

Dementie is een ingrijpende ziekte die langzaam de hersenen aantast. Daardoor raakt iemand steeds meer de controle over het leven kwijt. Heb jij dementie en wil je alles goed geregeld hebben? Of wil je bewindvoering aavragen voor een naaste? Wij vertellen je graag meer over bewindvoering bij dementie. 

Hoe vraag je bewindvoering bij dementie aan? 

Om je eigen geldzaken of die van je naaste te beschermen, is het belangrijk om op tijd het bewindvoerderschap aan te vragen. Dit doe je bij de kantonrechter. Als iemand met dementie nog voldoende handelingsbekwaam is, kan hij of zij dit zelf doen. Is dit niet het geval? Dan mag een partner of familielid de aanvraag doen.

Is de aanvraag compleet? Dan nodigt de rechtbank de aanvrager uit voor een zitting. De kantonrechter bepaalt tijdens deze zitting of het beschermingsbewind wordt toegekend én wie de verantwoordelijkheid van de aanvraag voor bewindvoering op zich neemt. Dit kan de partner, een familielid of een professionele bewindvoerder zijn. 

Wat doet een bewindvoerder precies?

Een bewindvoerder heeft zeggenschap over de geldzaken van iemand die onder bewind staat. De kantonrechter controleert periodiek of dit op de juiste manier gebeurt. Als bewindvoerder ben je onder andere verantwoordelijk voor het volgende:

  • Het beheer van de rekening
  • De periodieke inkomsten en uitgaven in balans houden
  • Het opstellen van een budgetplan
  • Wekelijks een vast bedrag op de leefgeldrekening storten
  • De dagelijkse post behandelen
  • Contact met belangrijke instanties onderhouden

Professionele bewindvoering bij dementie nodig?

Als niemand in de familie de bewindvoering op zich neemt, kun je een professionele bewindvoerder inschakelen. Dat is waar Des Bewindvoering om de hoek komt kijken. Onze ervaren en betrokken bewindvoerders zorgen in een paar stappen voor rust in je hoofd én je financiën. Voelt bewindvoering bij dementie voor jou als een te grote verantwoordelijkheid? Wij nemen het graag van je over. 

De aanpak van Des Bewindvoering ziet er zo uit: 

  1. Wij voeren bij jou thuis het intakegesprek.
  2. Daarna dienen wij de aanvraag in bij de kantonrechter.
  3. Zodra de beschikking binnen is, mogen we aan de slag.
  4. Wij vragen een beheerrekening en een leefgeldrekening aan.
  5. Je stuurt ons (per post of per mail) de volledige administratie.
  6. De financiële post komt voortaan op ons adres binnen. 
  7. Wij zorgen voor een helder overzicht van de financiën. 
  8. Wij blijven je begeleiden zolang dat nodig is. 

Geef jij de bewindvoering bij dementie liever uit handen? Schakel Des Bewindvoering in. Neem gerust contact met ons op of vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan. 

Adviesgesprek aanvragen
Professionele bewindvoering bij dementie?

Des Bewindvoering vertelt je er alles over in een vrijblijvend adviesgesprek.