Wat is de Wsnp?

De Wettelijke schuldsanering natuurlijke personen, afgekort als Wsnp, wordt gebruikt om mensen met ernstige financiële problemen te helpen een nieuwe start te maken. Van de aanvraag van de Wsnp tot de rol van een bewindvoerder: wij vertellen je alles wat je over de Wsnp moet weten.  

Wsnp: de weg naar financiële vrijheid

De Wsnp is een wettelijke regeling die bedoeld is om mensen met hoge schulden te helpen hun financiële situatie te herstellen. De Wsnp beschermt jou enerzijds tegen de schuldeisers, maar helpt je ook om je schulden af te lossen. Het uiteindelijke doel is natuurlijk dat je schuldenvrij door het leven kunt gaan. Voordat de Wsnp in beeld komt, is er al een heel traject doorlopen.

Het Wsnp-traject

Heb je schulden en ben je niet in staat om je schulden af te lossen? Des Bewindvoering maakt in eerste instantie onder andere je inkomsten, uitgaven en schulden inzichtelijk. Daarna melden we je via de gemeente aan voor de schuldhulpverlening.

Je komt dan in het minnelijke traject terecht: hierbij worden er regelingen met de schuldeisers getroffen, zonder tussenkomst van de rechter. Willen de schuldeisers niet meewerken of eisen ze meer dan je kunt betalen? Dan volgt er een verzoek tot een dwangakkoord, waardoor de rechtbank schuldeisers kan dwingen om in te stemmen met het betalingsvoorstel.

Kun je niets aflossen of wordt de aanvraag voor een dwangakkoord afgewezen? Dan komt het Wsnp-traject om de hoek kijken.

Wsnp bewindvoerder

Tijdens het Wsnp-traject word je bijgestaan door Des Bewindvoering én een Wsnp-bewindvoerder. Des Bewindvoering heeft als taak om jou te begeleiden, je financiën te beheren en ervoor te zorgen dat de schuldeisers worden betaald. Ook leggen we verantwoording af aan de Wsnp-bewindvoerder. Wij hebben dus een belangrijke rol in het proces en zijn verantwoordelijk voor het handhaven van de regels van de Wsnp.

Des Bewindvoering werkt dagelijks met vier professionals aan oplossingen voor ruim 300 cliënten. Wij zijn op de hoogte van alle regelgeving omtrent de Wsnp. Ons doel: jouw financiën weer op orde krijgen, zodat je een stabiele en schuldenvrije toekomst tegemoet gaat.

Leefgeld tijdens Wsnp-traject

De schuldhulpverlening of Wsnp-bewindvoerder berekent een vrij te laten bedrag (vtlb). Hierbij wordt rekening gehouden met zowel dagelijkse als vaste lasten. De hoogte van dit bedrag is dus afhankelijk van je situatie. De rest van je inkomen gaat naar een ‘boedelrekening’ waarvan je schulden betaald worden.

Des Bewindvoering zorgt er niet alleen voor dat je vaste lasten van het vrij te laten bedrag betaald worden, maar ook dat jij elke week of maand voldoende leefgeld ontvangt.

Hoewel de Wsnp een complexe juridische aangelegenheid is, hoef jij je als cliënt geen zorgen te maken: het Wsnp-traject brengt geen ingrijpende veranderingen met zich mee.

Schulden aanpakken met Des Bewindvoering

Des Bewindvoering helpt jou je schulden af te lossen, zodat je een nieuwe start kunt maken. Als je in financiële moeilijkheden verkeert, maak dan een afspraak voor een adviesgesprek. Wij zijn er voor jou.  

Contact opnemen